Baby·Persoonlijk

5 tips voor succesvol borstvoeden

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik absoluut géén borstvoedingsexpert ben. Mijn eerste twee ervaringen waren zelfs vrij negatief. Zo had ik bij beide keren na twee keer voeden al kapotte tepels, wilde het aanhappen niet goed lukken, leek ik te weinig melk te hebben en had ik bij de eerste keer zelfs een borstontsteking te pakken. Helaas was ik daarom genoodzaakt om beide keren na zo’n week of 6 te stoppen met de borstvoeding.

Ondanks deze slechte ervaringen wilde ik het deze derde keer toch weer proberen. En deze keer lukte het wel! Inmiddels ben ik alweer ruim 10 weken volledig aan het borstvoeden! En man, wat kun je dan trots op jezelf zijn. Want ookal was de kans heel groot dat het weer een lijdensweg zou worden, ik ben er toch weer voor gegaan! Waarom het nu wel lukte? Deze 5 tips hielpen mij om het dit keer wel te laten slagen!

Een consult met een lactatiedeskundige

Al voordat ik bevallen was, was ik in het bezit van het nummer van een goede lactatiedeskundige. Niet iemand die ik via het kraambureau doorkreeg, maar via mijn zus en een vriendin. Zij waren allebei super tevreden en ook al een hele tijd succesvol borstvoeding aan het geven. Dus zodra ik bevallen was en een beetje gewend was aan ons kleinste mannetje, belde ik de lactatiedeskundige op. Op dat moment had ik wel al kapotte tepels, maar ging de borstvoeding op zich wel redelijk. Nog niet echt een reden om zo iemand te bellen maar ik had me van tevoren al voorgenomen om sowieso een consult te doen. En dit was de beste stap die ik kon nemen. Want hoeveel en goedbedoeld advies de verloskundige en kraamhulp ook gaven, de beste tips kreeg ik toch echt van de lactatiedeskundige. Zij heeft er immers echt voor geleerd! Ik raad iedereen dan ook aan een consult te doen!

Eén, twee, drie, vier, hoedje van… siliconen??

Op dag één waren mijn tepels al stuk. In het ziekenhuis hadden ze me veel te lang laten liggen met Matthias aan mijn borst. Na die eerste voeding waren mijn tepels dus al tot bloedens aan toe stuk. Alle keren daarna dat ik moest voeden ging ik door de grond van de pijn. Tegen de tijd dat de lactatiedeskundige langskwam was ik huilend borstvoeding aan het geven, zo’n zeer deed het. Zij raadde mij aan om een tepelhoedje te gebruiken. Ik had dit eerder gebruikt bij Tobias en Samuel maar er deze keer geen goed gevoel bij. Wat als hij te hard zou moeten werken en de borst zou weigeren? Of als hij na een tijdje voeden met een tepelhoedje mijn tepel niet meer zou willen? Mijn angst bleek onterecht. Het voeden met een hoedje ging prima en zo kregen mijn tepels de kans om volledig te herstellen. Heel voorzichtig begon ik afentoe zonder hoedje te voeden en dit ging eigenlijk prima. Zodra het gevoelig werd, gebruikte ik weer een hoedje, totdat ik na een week helemaal zonder kon!

Kolven om de productie op gang te helpen

In het begin bleek Matthias te weinig voeding binnen te krijgen. Hij huilde ’s nachts heel veel (niet zo gek want hij had gewoon honger) en hij viel te veel af. Helaas bleek mijn productie nog niet optimaal te zijn. Daarom begon ik met kolven. En we besloten Matthias ’s nachts twee flesjes kunstvoeding te geven, zodat hij in elk geval genoeg binnenkreeg. Tijdens die nachtvoedingen, gaf Bas het flesje en dan kon ik ondertussen kolven. Die gekolfde melk gaven we dan overdag als toetje. Hij kreeg dan eerst de borst en vervolgens een flesje gekolfde melk na. Na een week was hij al weer goed aangekomen gelukkig en konden we de kunstvoeding weer afbouwen! Hoewel ik eerst liever helemaal niet wilde kolven ben ik achteraf toch blij dat ik dit wel gedaan heb, want het heeft mijn productie enorm op gang geholpen. Op dit moment kolf ik ook nog, alleen nu probeer ik het na de eerste ochtendvoeding te doen. Dit omdat ik de hele nacht verder niet voed en op deze manier hou ik mijn productie goed op gang.

Beginnende spruw? Kokosolie

De lactatiedeskundige dacht beginnende spruw bij Matthias te zien. Ik schoot meteen in de stress, want als het inderdaad zo bleek te zijn, dan zou het voeden helemaal lastig gaan worden. Nu had ik tijdens mijn zwangerschap ergens gelezen dat je dan moest smeren met kokosolie. Ik vroeg mijn moeder meteen of ze de kokosolie voor me wilde halen. Na elke voeding smeerde ik de kokosolie in Matthias zijn mondje en op mijn tepels. Na een paar dagen was de witte waas helemaal weggetrokken gelukkig. Nu is het natuurlijk niet wetenschappelijk bewezen dat dit ook echt helpt. Ik geloof dat het wel degelijk geholpen heeft maar als je spruw vermoed bij je kindje, dan raad ik je aan altijd contact op te nemen met de dokter.

Vergeet het voedingskussen

Ik had zowel bij Tobias als Samuel een voedingskussen. Man wat een gedoe al die houdingen: de Madonna, de rugbyhouding… Ik vergat welke nou precies wat was en vond dat kussen ook vrij onhandig. Toch kocht ik ook deze keer een voedingskussen, want tja, bij borstvoeding hoort zo’n kussen toch? Ik heb dat ding welgeteld één keer gebruikt en daarna heel snel in de hoek gesmeten. Wat een onding. Ik vond het veel fijner om liggend op mijn zij borstvoeding te geven of later toen ik wat mobieler werd gewoon zittend met de kleine horizontaal in mijn armen. Je blijkt zo’n enorm kussen gewoon helemaal niet nodig te hebben 🙂 Wat een verademing!

Hebben jullie ook borstvoeding gegeven en wat was voor jou de gouden tip?

mama mamablog lifestyle blog blogger laviedemama.nl

7 gedachten over “5 tips voor succesvol borstvoeden

 1. Bij mijn oudste borstvoeding gegeven tot een jaar, elke voeding verranderd naar vast voedsel en dee ook vaak liggend aangeven. Bij haar ging het echt super goed geen enkel probleem gehad.
  En bij haar echt geleerd voel je eigen gevoel wat betreft voeding geven en kijk goed naar behoefte van je kindje en dan komt het allemaal goed!

  Bij mijn jongste helaas allemaal net ff anders vanwege zijn gewicht moest hij vanaf geboorte bijvoeding en een zeer slechte kraamzorg ( dag 2 de deur uitgezet en een ander gekregen) die totaal niet luisterde naar mijn en ook niet hielp heb ik na 4 dagen noodgedwongen moeten stoppen met borstvoeding en over moeten gaan op volledige flesvoeding.

 2. O wat ontzettend zonde dat die begeleiding zo slecht was. Een goede start van de borstvoeding is zo belangrijk! Bij Tobias en Samuel kreeg ik allemaal verkeerde adviezen en daardoor lukte het ook niet. Daarom heb ik nu meteen een deskundig iemand ingeschakeld. Beste beslissing ooit! Wel heel fijn dat je bij je oudste wel een goede ervaring had!

 3. Ik had toen – via mijn zorgverzekering – een borstvoedingsavond bijgewoond. Ideaal. Heel fijn omdat je zo wat meer ‘feeling’ hebt. Ik ben ontzettend blij dat het ondanks de spoedkeizersnede (dochtertje bij Neonatologie. Dus men begon meteen met flesvoeding) toch is gelukt om borstvoeding te kunnen geven. Ze zocht en vond mijn borst meteen. Heel dankbaar. Ik heb tot 11 maanden borstvoeding gegeven (en ik was overigens wel blij met het voedingskussen 😉

 4. Wat fijn dat het goed dit keer gelukt is! Alleen zijn een aantal tips die je geeft helaas borstvoedingsondermijnend…De maag van een pasgeboren baby is namelijk zo klein, hij heeft gewoon veel voedingen nodig. Ook ’s nachts. Daarnaast zijn juist de nachtvoedingen nodig, omdat je dan de meeste melk aanmaakt en receptoren aanlegt. Die zijn weer nodig om de borstvoeding op de lange termijn te laten slagen.
  Als tip wil ik graag het boek Borstvoeding van Mary Boekhuijsen en Stefan Kleintjes meegeven. Dan leer je ook heel veel over de theorie van borstvoeding.

 5. Ik denk dat je dat niet helemaal goed gelezen hebt. Ik geef nl niet de tip om geen nachtvoedingen te geven. Elk kind is natuurlijk ook anders. Ik geef aan wat bij mij werkte. Je boekentip ga ik eens bekijken, thanks!

 6. Ja dat borstvoeden is toch zo simpel niet. Ik deed het erg graag maar zat bij de eerste ook met gekrulde tenen van de pijn te voeden.
  En gek dat je dat kussen niet handig vind! Mij bespaarde het een spierontsteking die ik bij de eerste wel had van die uren verkrapt hem vast te houden! Zo zie je maar! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *