Persoonlijk

De schoolplein squad

thumbnail_fullsizerender2

Als jouw kind de leeftijd van 4 jaar bereikt, dan betekent dat niet alleen dat je oud wordt ; )  maar ook dat jouw kindje naar school gaat. Een hele grote stap in het leven van zo’n kleintje. Van alle dagen thuis bij mama, of in ons geval 2 dagen crèche en een ochtendje peuterspeelzaal, naar 5 dagen in de week naar school.

Tobias was gelukkig heel snel gewend aan de klas en kindjes. Hij zat namelijk al twee jaar één ochtend in de week op de peuterspeelzaal, welke in dezelfde school zit. Dus kende hij veel kindjes al, zo niet van de peuterspeelzaal, dan wel van de crèche. Dat ging dus gelukkig heel soepel.

Het 5 dagen in de week naar school gaan viel meneer echter iets zwaarder. Elke avond als wij hem in bed leggen, vraagt hij aan ons: “Wat gaan we morgen na ons ontbijtje doen?” Toen wij die vraag 5 dagen lang met “dan gaan we naar school” beantwoorden, was meneer niet zo blij. “Waarom moet ik alwéér naar school?” Gelukkig duurde dit een week of twee en toen was hij helemaal gewend!

Wie er ook erg aan de nieuwe situatie moest wennen, was mama…. Want, dacht je de groepjes vorming na de middelbare school achter je te hebben gelaten, dan blijkt op het schoolplein niets minder waar…

Nu komen de schoolplein moeders in verschillende categorieën:

  • De fitmoms: zij staan elke ochtend in volledig sporttenue op het schoolplein om vervolgens na het droppen van de kids meteen te gaan sporten (of ze doen alsof en ploffen na het droppen thuis lekker op de bank…)
  • De gossipmoms: zij weten elk nieuwtje van iedereen en roddelen na het wegbrengen nog even vrolijk door
  • De loners: deze mama’s staan altijd alleen , vermijden elke vorm van oogcontact en willen ook geen aanspraak. Zij vinden het prettig om alleen te staan
  • De cling-on moeders: deze zijn verraderlijk, je denkt namelijk zodra ze je aanspreken “hé, wat leuk, ik heb zomaar aanspraak!”Maar dan kom je er na een kwartier achter dat je niet meer van deze praatgrage moeder afkomt. En op het moment dat je dat beseft is het al te laat.

Bij die eerste categorie word ik denk ik niet toegelaten. Ik ben namelijk het tegenovergestelde van een fitmom (ik kan wel heel goed in sportkleding op de bank hangen, dus misschien is er toch nog hoop). De tweede categorie daar loop ik met een grote boog omheen. En de derde categorie heeft me al een keer te grazen genomen, net toen ik in een meest kwetsbare positie zat. Ik had namelijk net een huilend peutertje achtergelaten op de peuterspeelzaal. Deze moeder sprong er meteen op in…Wel 15 minuten lang….

En dus stond ik de eerste weken heel druk te doen met mijn telefoon zodat er maar niemand zou denken dat ik heel erg zielig stond te zijn zo in mijn uppie. Maar gelukkig kwamen er steeds meer bekende mama’s bij en vind ik inmiddels altijd wel een moeder op het schoolplein om tijdens het wachten even mee te kletsen, wat wel zo gezellig is!

Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen die helpen als je voor het eerst op het schoolplein staat en je bent op zoek naar een beetje aansluiting. Want alleen is ook maar alleen 🙂

Ik heb wat tips voor je op een rijtje gezet!

  • Geef je op als hulpmoeder bij een activiteit op school. Zo ging ik mee naar een uitje naar het museum en behalve dat superleuk was om met Tobias zijn klas mee te gaan leerde ik ook meteen wat moeders kennen;
  • Ga een keer wat vroeger op het plein staan. Dan staan er wat minder moeders, dus ook minder groepjes en heb je eerder aanspraak;
  • Nodig eens een kindje uit dat bij jouw kindje mag spelen, zo heeft je kindje een gezellige middag en leer jij ook meteen weer een moeder kennen;
  • Mocht het je ding zijn en je hebt er de tijd voor, geef je dan op voor bijvoorbeeld de ouderraad. Zo ben je niet alleen nauw betrokken bij de activiteiten op school, maar leer je ook meteen een aardig groepje moeders kennen.

Zonder deze tips komt het ook wel goed hoor! Gewoon de eerste tijd lekker je telefoon meenemen en vooral heel geconcentreerd naar je beeldscherm kijken ; )

 

 

Een gedachte over “De schoolplein squad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *