Kids·Persoonlijk·Speelgoed·Tips

Hoe overleef ik mijn kind zijn eerste verjaardag…

8808597

Aankomend weekend vieren we de verjaardagen van Tobias en Samuel. Nu is dit voor ons de 7e verjaardag dus inmiddels durf ik mezelf wel een verjaardagsprofessional te noemen. Maar toen wij de eerste verjaardag van Tobias vierden, kwam ik erachter dat ik niet zo heel goed voorbereid was op hoe druk het eigenlijk zou zijn. Alle mama’s die het met mijn oude ik (de kinderloze ik) over kinderen hebben gehad in de tijd dat ik dus nog geen miniatuur mensjes rond had lopen, hadden een flink steekje laten vallen….

Zo vertelden ze mij heel terecht, naast de positieve kanten, ook over de negatieve kanten van het ouderschap. De slapeloze nachten kwamen voorbij, de ongein met poepluiers, iets over fases (god, wat onderschat je zoiets als naïef onwetend meisje). Maar één ding hebben ze me nooit verteld…. De kinderverjaardag….

Elk jaar staat ‘ie weer voor de deur, alsof je eigen verjaardag (oh mijn god nu word ik echt oud) nog niet erg genoeg is. Nee, deze verjaardag gaat nog een stapje verder. Op dit feestje komen namelijk ook kinderen. En nee, niet een paar kinderen, maar een hele zooi kinderen. Ze komen verstopt onder mama’s jas binnen (alsof ze niet binnen 5 minuten de hele zooi overhoop trekken) maar na 5 minuten kat uit de boom kijkend, zijn ze de ruimte (lees: je net gezogen, opgeruimde, gedweilde woonkamer) al aan het scannen:

Wat is er te vreten?

Wat kan ik slopen?

Welk kind kan ik omver duwen?

Zijn er nog kadootjes die ik kan openscheuren?

Kan ik ergens nog een glas drinken omver mikken?

Nadat ze de ruimte gescand hebben, slaan ze meedogenloos toe.. Chips op de vloer, limonade die omver gegooid wordt, speelgoed wat gesloopt wordt en de gastvrouw zoveel mogelijk lastig vallen (ja ik probeer oogcontact te vermijden en me achter een ander te verstoppen zodra ik er één voorbij zie komen, maar helaas, ze weten me ALTIJD te vinden “kijk schat, daar staat tante Kirsten, ga maar vragen of je nog een 12e glas limonade mag”).

Aan het einde van de dag ben je KAPOT en zeg je: nooit meer. Maar wat ik natuurlijk vergeet te vertellen is dat het ’t ook zeker waard is! Je kleine die de dag van zijn/haar leven heeft, want de hele dag door krijgt hij kadootjes, alle aandacht, ballonnen door de hele tent, taart, de hele dag door snaaien. En nadat iedereen weg is heerlijk spelen met al het verkregen speelgoed.

5154716_orig.jpg

Om de verjaardag zo relaxt mogelijk door te komen heb ik een paar tips voor je verzameld 🙂

 • Zorg ervoor dat je alle hapjes en drankjes klaar hebt staan zodat de gasten het zelf kunnen pakken. Je kunt bijvoorbeeld het eerste drankje voor ze maken en dan aangeven dat ze daarna zelf mogen pakken wat ze willen. Zorg ervoor dat je genoeg snacks/hapjes in huis hebt. Ik zet altijd een grote schaal met stukjes groenten neer zoals paprika, komkommer, cherrytomaatjes en wortels met een bakje boursin cuisine als dip. (je kunt alle soorten groenten die je lekker vind neerzetten en datzelfde geldt voor de dip). Geloof het of niet maar deze schaal gaat als eerste op!
 • Hoewel de snoep tafel op bovenstaande foto er leuk en lekker uitziet, het is waarschijnlijk niet het beste idee voor je kinderfeestje. Denk maar eens na: kinderen + suiker = geen goede combo, helemaal niet als ze zich in grote getallen in je huis bevinden…
 • Ik ben nooit zo’n voorstander van het meteen uit de doos halen van speelgoed. Helemaal als het je kind zijn/haar eerste verjaardag is. Vaak zijn ze nog nét even te jong om er al meteen mee te kunnen spelen en als er dan al mee gespeeld wordt door de andere kindjes en er gaat iets stuk dan is dat zonde. Daarom zorg ik altijd voor een kadotafel. Ik probeer na het uitpakken de kado’s op de tafel te zetten. Een kadotafel werkt uitnodigend, zo van: ja hoor zet je kado er maar gezellig bij 🙂 Als je er dus ruimte voor hebt dan zou ik zeker kijken of je een kado tafel(tje) in kan richten.
 • Bij een eerste verjaardag hoort meestal ook een meptaartje: een klein taartje waarop je kleine lekker los kan gaan. Ik vond dit wel een bijzonder momentje. Het was voor onze oudste sowieso het eerste taartje wat hij ooit at en om hem met zo’n stuk taart in de weer te zien vond ik wel bijzonder. Ik wilde op dat moment niet druk zijn met drankjes en hapjes ronddelen dus hebben wij de visite opgesplitst. In de ochtend alleen familie en in de middag alle vrienden. In de ochtend hebben wij dan ook het taart momentje gedaan. Eerst iedereen voorzien van een drankje en toen konden wij onze aandacht volledig richten op kleine smurf die zijn stukje taart maar vreemd vond 🙂

Het belangrijkste is dat je ook geniet van je kleine die waarschijnlijk al die mensen alleen al prachtig vind! Hoe vonden jullie de eerste verjaardag?

10 gedachten over “Hoe overleef ik mijn kind zijn eerste verjaardag…

 1. De eerste verjaardag van mijn zoon liep echt gesmeerd. Ik had me maanden van tevoren al voorbereid en inderdaad alles gedaan zoals je hierboven vermeldt…
  de eerste verjaardag van mijn dochter daarentegen… misschien komt het omdat ze in december jarig is (toch al zo’n belachelijk drukke maand), maar ik was slecht voorbereid.
  Ze was hartstikke ziek, ik had te weinig eten en ik was de helft vergeten…
  voor haar tweede verjaardag toch maar wat beter voorbereiden 🙈

 2. Ik weet die eerste verjaardag niet zo goed meer, ik denk dat ik al vroeg lam was. Dan merk je in ieder geval weinig van de ellende die je omschrijft! ECHT EEN AANRADER:) Zeker omdat het al om 11.00 begon, en wij de fout hadden gemaakt om hem de hele dag te laten duren. Dat gaan we in het vervolg anders doen. De laatste kinderverjaardag was dus geheel anders. (not!) Om 10.00 kwam de eerste (m’n schoonmoeder natuurlijk, die boeit het niet dat we nog bezig zijn met opruimen en klaarzetten, soort van verheven boven de rest voelen ze zich meestal:) en tegen 19.00 was ik zo moe dat ik naar bed ben gegaan. Ik kwam die dag uit de 24 uur en had niet veel geslapen. Dus zo kan het ook 🙂 overigens waren er al meerdere flessen doorheen rond de klok van 14.00, maar ja wat wil je als je vader de hele drankvoorraad leegdrinkt. Maar even zonder gekheid, je tips zijn prima en zullen voor een fijne dag zorgen. Wat ook goed werkt is het grootste kind helemaal verrot schelden als er iets fout gaat en dan werkt dat meestal door naar de kleintjes, je zult zien; de rest van de dag gaan ze autonoom verder en lossen alle problemen zelf op 😂
  Ohja, friet met frikandellen doet het altijd goed aan het einde. Als je een tuin hebt zet die pan dan lekker buiten of neem een Airfryer, dat werkt super en geen vette bende. Zet hem wel uit anders wordt het een heel ander feestje waar m’n collega’s dan wel weer voor uitgenodigd worden:)

  Groet!

 3. Wij doen idd ook een cadeautafel. Anders konden de kinderen, maar ook wij als papa en mama niets meer terugvinden soms van de cadeaus.

 4. De 1e verjaardag van onze dochter hebben we de hele dag gehouden. Dit nooit weer. Ze is in Januari jarig dus naar buiten is geen optie. Nu doen we het meestal van 1 tot 6 of 7 en dat gaat wat beter. s’avonds mooi rustig

 5. Heel gezellig maar wel nogal groots, we hadden veel vrienden en familie uitgenodigd. Misschien waren er wel vijftig mensen of meer en dan overdrijf ik niet. Omdat ik jong was, vooral volwassenen. Dat scheelt enorm haha. Te veel kinderen in huis liever niet. Die snoepgroenten vind ik heel slim, dan stuiteren ze minder.

 6. De eerste verjaardag van mijn zoon vierde we in het huis van mijn ouders. Daar woonde we toen tijdelijk. Met alle rommel in de woonkamer (2 huishoudens in een) was het al druk. Ook nog alle vrienden en familie was bizar druk. Van voor wist ik niet meer dat ik van achter leefde. We waren totaal niet voorbereid op de drukte. Nu staat zijn tweede verjaardag voor de deur en een aantal van deze tips ga ik zeker gebruiken. De kadotafel had ik nog niet ingepland, maar dat gaat er zeker een worden. Vorig jaar is alles uitgepakt door de grote neven. Zij waren lekker bezig, maar ik brak mn nek over de rommel

 7. Geen idee, ik kan mijn eerste verjaardag niet herinneren. Haha… Grapje. Ik heb geen kinderen, dus ik heb geen idee. Maar ik denk dat ik geen huis vol met kinderen zou hebben… (klein vermoeden)

 8. Heel leuk geschreven, aan de ene kant lijkt het me echt leuk om over een aantal jaren de eerste verjaardag van mijn kindje te mogen gaan vieren maar het lijkt me inderdaad wel heel stressvol. Tegen die tijd hoop ik dat ik je tips terug kan vinden 🙂

 9. Ik kan mij met name herinneren dat ik het wel een emotionele dag vond. Het eerste jaar ben je toch in een soort rollercoaster gekomen. Op de eerste verjaardag realiseerde ik mij opeens wat er allemaal gebeurt en veranderd was

 10. Wij hebben de eerste verjaardag opgedeeld. Leia is te vroeg geboren en is hoogsensitief, snel overprikkeld. Dit leek ons een verstandige keuze en achteraf ook erg blij mee. Ik vond het wel echt een dingetje. Was mega emotioneel en veel flashbacks en nachtmerries gehad die periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *