Persoonlijk

Nog een jongen? Arme mama…


Toen ik zwanger was van Samuel, en Tobias dus al vrolijk rondhuppelde, kreeg ik nogal eens bijzondere reacties zodra ik het geslacht deelde van de baby in mijn buik. Zo liepen we een keer in een tuincentrum en kwamen we een bekende tegen. Trots stelde ik Tobias voor en de bekende wees naar mijn buik. ‘Nummer twee onderweg zie ik?’ ‘Ja!’ riep ik blij.’En weet je al wat het gaat worden?’ ‘Weer een jongetje!’ ‘ Och, meissie toch’ reageerde de bekende met medelijden in zijn ogen…

Och meissie toch?! Betekende het hebben van twee jongens de ondergang van mijn bestaan? Is het heel ongewoon om twee jongens te hebben? Denkt hij dat ik het niet aan zou kunnen? Een jongen en een meisje zou dan beter zijn ofzo? Ik stond perplex, ik wist ook echt niet hoe ik moest reageren. 

En dit was niet de enige bizarre opmerking. Ik kreeg heel wat oh jeetje’s, wow wat zul je het druk krijgen, tjee wéér een jongen?! en meelijwekkende blikken toegeworpen. Ik merkte dat ik me op een gegeven moment bijna ging verontschuldigen voor het geslacht van mijn kind. En dat terwijl ik zelf juist heel erg blij was met het idee dat ik twee jongens zou hebben!

Bijzonder hoe de maatschappij al heeft bepaald dat het ‘perfecte’ plaatje bestaat uit een gezin met een jongen en een meisje, een koningskoppel. Als je op internet naar de betekenis van het woord ‘koningskoppel’ zoekt, dat staat er: de ideale gezinssituatie met twee kinderen, een zoon en een dochter.

Als je ‘maar’ één kind hebt, krijg je opmerkingen als ‘ah, dat is ook zielig’, ‘ één is geen’ en de vraag ‘wanneer komt de tweede eigenlijk?’ naar je hoofd geslingerd. Ongeacht of het je eigen keuze was of dat je misschien heel graag een tweede kindje zou willen maar het niet wil lukken. Gezinnen met drie kinderen krijgen de reacties ‘jeetje, wat druk!’, ‘gaat dat wel passen in huis’ en ‘nou heel veel succes dan maar’ waar ze het mee mogen doen.

We kunnen elkaar ook gewoon feliciteren, in plaats van onze mening aan elkaar op te dringen. Echt, niemand zit tijdens een zwangerschap van de eerste, tweede, derde of tiende te wachten op een cynische opmerking. We zouden juist trots kunnen zijn op het feit dat diegene, ongeacht het ‘perfecte’ plaatje wat ons door de maatschappij opgedrongen wordt, zijn/haar eigen keus heeft gemaakt en gaat voor die drie jongens, of dat ene meisje.

Ja, ik heb twee jongens en ik ben zielsgelukkig en trots dat ik mama mag zijn van twee van die lieve, stoeiende, mama knuffelende, wijze mannetjes. De opmerking dat twee jongens heel druk zouden zijn, daar kan ik alleen maar om lachen. Mijn ene zoon kan inderdaad best druk zijn. De andere is de rust zelve. Ik ken vriendinnen die hun handen vol hebben aan hun dochtertjes. Dus nee, jongens zijn niet per definitie drukker dan meisjes, het ligt er helemaal aan hoe het kind zelf is.


Ik ben heel benieuwd of jullie ook tijdens of na jullie zwangerschap dit soort ongepast opmerkingen hebben gekregen? Je mag ze delen in de comments! 

15 gedachten over “Nog een jongen? Arme mama…

 1. Hier krijg ik idd vaak te horen van vooral vreemde jeetje drie kinderen. Is dat niet een beetje veel. Zal wel druk zijn. Zeker met twee jongens. Ja het is soms druk. En ja ik wordt er soms ook gek van. Maar ik zou het niet anders willen. En mijn dochter is drukker dan haar broers ooit waren. Zegt dus ook niet altijd wat.

 2. Mensen zullen altijd en overal een mening en oordeel over hebben. De kinderen zijn je rijkdom. En heel cliche maar het allerbelangrijkste is dat ze gezond en gelukkig zijn.

 3. heel vervelend dat soort stomme opmerkingen !!
  Ik kreeg vaak bij mijn 3e zwangerschap de opmerking: ben je nou alweer zwanger ?
  Dat vond ik echt zo irritant

 4. Bij mijn derde zwangerschap idd opmerkingen als: ben je nou alweer zwanger? Was zeker niet gepland? Hopelijk wordt het nu wel een jongen.
  En na de geboorte van mijn derde dochter: nu moet je zeker nog even door voor een zoon? Haha wat een onzin allemaal. Ik ben super blij en trots op mijn drie prachtige meiden!

 5. Tja best herkenbaar..als je twee meiden heb, krijg je opmerkingen..ga je niet door voor een jongen. Of toen ik zwanger was..zou wel leuk zijn als het nu een jongetje wordt!

 6. Blijft heel apart die vooroordelen. Mijn vrouw was heel erg blij dat deze tweede weer een jongen is. Ze is een echte jongensmama, alhoewel ik een meisje ook heel leuk had gevonden.
  Daarnaast lijkt er inderdaad wel geen goede keuze te zijn: 1, 2, 3 of meer kids, er zijn altijd mensen die wat op te merken hebben. Al is het met de goede bedoelingen…

 7. Hier ook opmerkingen gehad in dezelfde categorie. Na mijn oudste is regelmatig gezegd, nu tijd voor een meisje? Ik heb mij daaraan nooit gestoord, want met nog een jongen erbij was/ ben ik zielsgelukkig. Ik zie het als een gebrek van degene die zo’n opmerking maakt. En tuurlijk heeft het ook wel een irritatie gegeven. Alsof het zo niet goed genoeg was, dat vond ik erg vervelend. Maar alsnog, meer het gebrek van een ander dan dat ik er zelf over dacht. Ik ben zielsgelukkig met mijn mannetjes. En ik was ook zielsgelukkig geweest met een dochter. Een kind kun je eenmaal niet plannen, en al helemaal niet het geslacht.. Ons gezinnetje is compleet met onze twee jongens. Gelukkig maar!

 8. Ik heb jongen en een meisje. Maar dan krijg je dus ook vaak te horen dat je geluk hebt. Ook zo raar, alsof ik minder gelukkig hadden mogen zijn met twee jongens….Owh en ook de opmerking dat we dan wel klaar zijn. Want ja als je al een jongen en meisje hebt dan wil je natuurlijk geen derde kindje. Ook zoiets raars alsof je alleen een derde mag willen als je eerste twee kinderen hetzelfde geslacht hebben.

  Wat ik wel raar vond. Heeft even niks met geslacht te maken maar haarkleur. Dat ik bij m’n tweede, zo werd gesteld, toch echt wel recht (ja je leest het goed) had op een kindje met bruin haar. Een die wel op mij lijkt. Nou nu heb ik een blonde zoon en rode meid. Moet ik daar nu dan minder gelukkig mee zijn….?

 9. Yes, exact dit! Ook ik heb twee jongens en kreeg die opmerkingen te verduren. Nu, als ik zeg dat ik nog wel een derde zou willen, zeggen ze: “Ga je toch nog voor een meisje?” Nou, nee. Een derde kind hoeft niet per definitie een meisje te zijn. Laat maar lullen 🙂

 10. Met vier dochters zeggen ze hier vaak dat papa zo zielig is. Terwijl ze hem aanbidden natuurlijk haha. En er is wel een paar keer gezegd dat ik gewoon door moet gaat, uiteindelijk zou er wel een jongetje komen 😱😱😱

 11. Ja herkenbaar. Ik heb dan wel een meisje en een jongen maar bij mij kwam de opmerking “dan ben je gelijk klaar”. Dus als er nog één bij komt is het waarschijnlijk helemaal mis 😉 Jammer he al die opmerkingen 😮

 12. Voor hetzelfde geld heb je 3 kinderen die de hele dag apatisch voor zich uit zitten te staren ; ) Wat nou drukte??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *