Feestdagen

La vie de Mama’s kersttradities


Al van jongs af aan ben ik gek op de kerst! Heerlijk die kerstversiering in huis, kerstmarkten afstruinen, kerstliedjes luisteren en de kadootjes onder de boom!

Thuis hadden we een aantal tradities met kerst en sinds Bas en ik samen met onze mannen een gezinnetje vormen zijn we zelf ook een aantal kerst tradities gestart! Dit zijn een aantal van onze tradities met kerst:

Kerstavond datenight

Op kerstavond zijn Bas en ik eigenlijk altijd met z’n tweetjes (nadat we de kids op bed hebben gelegd dan). Zij mogen kiezen wat ze willen eten (meestal pannenkoeken) en wij eten als zij op bed liggen. De ene keer maakt Bas sushi en de andere keer maken we allemaal lekkere hapjes. Wat er die avond ook echt bij hoort is de kerstspecial van All you need is love! Al is Bas daar nooit zo heel enthousiast over ; ) Hij kijkt wel braaf mee hoor, maar wel met een boek of zijn telefoon in zijn hand. Het enige nadeel van samen kijken vind ik dat ik, zodra ik de waterlanders voel opkomen (meestal al binnen 5 minuten na de start van de uitzending) me achter m’n dekentje moet verschuilen omdat ik niet wil dat Bas het ziet (“huil je nu al?” “[snik] nee joh [snik snik ] tuurlijk niet [haalt neus op].

Kerstmarkten

Nog zoiets heerlijks, kerstmarkten. Ik ben er gek op. En dan het liefst eentje in Duitsland. Gewoon omdat daar zo’n bijna niet te evenaren sfeertje hangt. Meestal verkopen de kraampjes alleen dure of niet de meest mooie spullen, maar het gaat mij dan ook niet om het kopen maar echt om de sfeer die op zo’n markt hangt. Zo ben ik al op markten in Deventer (geheel in Dickens stijl, super leuk maar ook super druk), Valkenburg, Oberhausen, Düsseldorf, Brugge en Gent geweest. Volgend jaar wil ik met ons gezinnetje een weekendje rond de kerst naar Duitsland of België, gezellig kerstmarkten bezoeken! Hopende dat de mannen mijn liefde voor kerstmarkten over gaan nemen!

Kerstshows in tuincentra

Als je al ruim voor de kerst in de stemming wilt komen, dan moet je zeker even een tuincentrum opzoeken. Meestal halverwege november beginnen de centra met het uitstallen van hun kerstspullen. En de één doet dat iets enthousiaster dan de ander. Zo is er bij Global garden in Zwaanshoek een heel kerstbomen bos te vinden en een soort Noordpool achtig thema met pinguïns (en ja dat zijn inderdaad een paar verdwaalde panda’s die je op onderstaande foto ziet) en kun je bij Tuincentrum Osdorp met een skigondel over een nagebouwd wintersport dorpje zweven en hebben ze een kersttreintje waar de kinderen inkunnen! Echt een aanrader dus!

Veel pakjes onder de boom
Wij kopen zowel voor de kinderen als voor elkaar en onze ouders kadootjes met kerst. En ik geef liever een aantal kleinere kadootjes dan één dure en dat is puur omdat ik een boom met heel veel pakjes eronder zo gezellig vind :). Het uitpakken verdelen we over een aantal dagen. Zodat het niet zoals bij sinterklaas achter elkaar uitgepakt wordt om vervolgens aan de kant te leggen en te vragen: ‘mag ik het volgende kadootje open maken?’ Daarom geven wij met sinterklaas maximaal 5 kadootjes per kind (aangevuld door de opa’s en oma’s) en met kerst dus iets meer. Zo gezellig om op kerstavond voor het eten vast een kadootje open te maken, vervolgens na het eten nog eentje en dan de volgende dag bij het kerstontbijt weer een kadootje. En dat 3 dagen lang! 

Kitcherige kerstdecoratie
Ja niet dat dat nou een traditie is, maar dit jaar zijn we wel een traditie gestart die daar op uit is gedraaid. Dit jaar besloot ik namelijk dat de mannen vanaf nu elk jaar één eigen kerstdecoratie voor in de boom mogen uitzoeken. En natuurlijk zochten ze de meest hysterische decoratie uit die er te vinden was. Maar stiekem vind ik dat wel heel erg leuk, zelf zou ik het namelijk niet zo heel snel kopen omdat het niet echt bij de rode kerstballen matcht. Maar als de mannen het uit hebben gezocht, dan kan het prima toch?!

DIY advent kalender
Vroeger kregen mijn zus en ik altijd een adventkalender rond de kerst. Je weet wel, met die vieze chocolaatjes waarvan je er vroeger elke dag eentje nam en nu zodra de kids op bed liggen je de kalender openscheurd en ze in één keer in je holle kies schuift (ja, nee, ik niet hoor, die andere moeders…) De mannen krijgen van ons ook zo’n kalender maar hier kun je lezen dat ik er dit jaar graag ook eentje zelf wilde maken, met kadootjes! We zijn inmiddels bijna halverwege en het is echt een groot succes! Tobias en Samuel vinden het zo ontzettend leuk! Zo wordt ook meteen hun geduld getest want ze mogen echt maar één kadootje per dag open maken. Dit wil ik dus elk jaar wel doen! Misschien volgend jaar met leuke activiteiten in plaats van kadootjes.

Dit waren onze kersttradities, wat zijn die van jullie?
 

2 gedachten over “La vie de Mama’s kersttradities

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *