Baby·Persoonlijk·Zwangerschap

Zwangerschapsupdate: zwangerschapssuiker en ziekenhuis bezoekjes

Na twee weken niet te hebben geblogt (nouja, voor jullie niet zichtbaar in elk geval, achter de schermen was ik druk bezig met vooruit schrijven voor tijdens mijn verlof), heb ik vanaf vandaag weer drie keer per week een nieuw artikel voor jullie klaarstaan!

Ik wilde beginnen met een nieuwe zwangerschapsupdate. Er is namelijk nogal wat gebeurt de afgelopen weken. In de vorige zwangerschapsupdate kon je al lezen dat ik een glucose tolerantie test had gehad in het ziekenhuis. Dit werd gedaan omdat Tobias en Samuel redelijk zwaar waren bij de geboorte. Helaas bleek uit deze test dat ik net op de grens van 7,8 zat. Je mag maximaal een uitslag van 7,8 hebben, kom je daarboven, dan heb je zwangerschapssuiker. Ik zat dus net op de grens.

FullSizeRender.jpg

Ik kreeg dit van mijn verloskundige telefonisch te horen en ik schrok er eigenlijk best van, want wat betekende dit voor de gezondheid van mijn baby? Zij gaf wel aan dat ik me geen zorgen hoefde te maken om de gezondheid van de baby omdat ik precies op die grens zit. Meteen diezelfde week nog had ik een afspraak bij de gynaecoloog. Ik ben dus ook overgedragen en loop niet meer bij de verloskundige op dit moment. De gynaecoloog vertelde me dat ik inderdaad net op de grens van zwangerschapssuiker zit en dat ik een aantal groei echo’s zou krijgen. Hij voelde ook even aan mijn buik maar die voelde volgens hem niet groter dan normaal aan. We gingen dus redelijk positief de deur uit.

Voor die week erop had ik 4 afspraken staan in het ziekenhuis. De eerste afspraak was bij de diĆ«tiste. Van haar kreeg ik een aantal tips en een voorbeeld menu om mijn suiker zo laag mogelijk te houden. Meteen daarna kon ik door naar de diabetesverpleegkundige. Zij vertelde me dat ik mezelf eerst 7 maal daags zou moeten prikken om het suikergehalte in mijn bloed te kunnen meten en daarna 4 maal daags. Daar schrok ik wel een beetje van… Ten eerste ben ik totaal geen fan van naalden en ten tweede was het woord ” prikken”  nog niet eerder gevallen. Gelukkig viel het prikken zelf enorm mee. En dus kreeg ik een prikset en dagboekje mee en moest ik mijzelf dagelijks gaan prikken.

De dag erna hadden we een groeiecho in het ziekenhuis. Bas en de jongens waren ook mee zodat zij ons kleinste spruitje ook weer even konden zien. De echoscopiste liet nog niet veel los, maar zei wel dat het geen enorm grote baby was. Pfieuw, weer een opluchting. De dag daarna hadden we een afspraak bij de gynaecoloog. Zij vertelde dat het inderdaad geen grote baby is (vooralsnog), maar gezien mijn voorgeschiedenis met grote baby’s er een kans is dat ik ingeleid zal worden. Wat ik helemaal prima vind. Ik zie het namelijk niet zitten om de baby tot 40 weken te laten zitten en dat dan misschien blijkt dat hij te groot is om op de natuurlijke manier geboren te worden…

Afgelopen week heb ik een afspraak met de internist gehad en zij gaf aan dat ik wel degelijk zwangerschapssuiker heb (eerder werd gezegd dat ik net op de grens zat en dus waarschijnlijk gewoon pech had gehad op de dag van de test). Dit viel dus even een beetje rauw op mijn dak. Ook vertelde ze dat ik, omdat ik nu zwangerschapssuiker heb, 50% kans heb om op latere leeftijd Diabetes type 2 te krijgen. Ook niet echt iets wat je wilt horen. Je kunt je voorstellen dat het dus niet echt een zorgeloze zwangerschap is zo. Ik maak me veel zorgen om mijn baby, maar gelukkig worden de baby en ik goed in de gaten gehouden in het ziekenhuis.

IMG_8824.JPG

En nu… Nu hou ik me zo goed mogelijk aan mijn dieet, prik ik mezelf netjes twee keer per week vier keer per dag (zolang mijn uitslagen goed blijven zonder hoge uitschieters, blijf ik dit gewoon doen) en hoop ik dat het allemaal mee gaat vallen. En natuurlijk probeer ik ook nog wel te genieten van deze zwangerschap en heb ik ook leuke dingen gedaan zoals het inrichten van het kamertje, babywasjes doen en spulletjes kopen voor de baby! Ik hou jullie in elk geval op de hoogte!

Liefs,-2

 

Een gedachte over “Zwangerschapsupdate: zwangerschapssuiker en ziekenhuis bezoekjes

  1. Ik vind het wel tekenend voor een moeder dat je dacht: ‘Wat betekent dit voor de baby?’ in plaats van voor je eigen gezondheid : )

    Lief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *