De hersenen van een baby gebruiken tot wel de helft van de beschikbare hoeveelheid glucose. Dit kan de reden zijn dat baby’s zoveel slapen volgens een studie uit 2017. Waarom nachtrust zo belangrijk is voor een opgroeiend kind en hoe je dit kunt stimuleren, vertel ik je in dit artikel.
Doorslapers
Wij hebben best veel mazzel met onze mannen. Ze sliepen al vrij snel door en worden bijna nooit wakker ‘s nachts. Heel soms heeft Tobias of Samuel een nachtmerrie of moeten ze plassen en Matthias is regelmatig zijn speentje kwijt, maar na een kus en een knuffel gaan ze altijd weer lief slapen. Ze worden wel altijd heel vroeg wakker, zo tussen 05.45 uur en 06.15 uur. Maar ze liggen er ook al om 18.45 uur in, dus ze komen in ieder geval geen slaap te kort. Maar wat doe je nou als je kindje niet zo goed slaapt?
6 feiten over de hersenen van een kind (en de ouders)
- Als pasgeboren baby heb je meer hersencellen dan je de rest van je leven zult bezitten.
- Een menselijk brein bezit meer als 100 miljard neuronen.
- Bij de geboorte zijn de meeste hersencellen al gevormd, de verbindingen worden de komende jaren pas gemaakt.
- De hersenen van een kind die twee jaar oud is zitten op 80% van het uiteindelijke gewicht.
- Hersenen maken 2% van het totale lichaamsgewicht uit, maar verbruiken 20% van alle energie.
- Eén nacht niet slapen staat gelijk aan een dronken toestand voor een volwassene.
Waarom is nachtrust zo essentieel voor kinderen?
Allereerst wordt door te slapen, nieuwe informatie verwerkt. Wanneer een kind wakker is zullen er enorm veel nieuwe prikkels op het kind afkomen. De verwerking van al deze informatie vindt plaats als het kind slaapt. De hersenen zullen al deze indrukken een plekje geven, niet zozeer als herinneringen maar als waardevolle informatie voor de ontwikkeling van het kind. De combinatie tussen ervaren en verwerken zorgt voor een
gezonde ontwikkeling van de hersenen. Naarmate kinderen ouder worden zullen ze minder behoefte hebben aan slaap. Tot drie maanden slapen baby’s gemiddeld 16 uur per etmaal, een volwassene heeft slechts de helft nodig.
Voorkomen problemen
Ten tweede voorkomt slapen met regelmaat problemen op latere leeftijd. In de eerste drie levensjaren worden er enorm veel verbindingen gelegd in de hersenen. De hersencellen zijn reeds aanwezig, het zijn de koppelingen die gemaakt worden in deze periode die bepalen hoe goed de cellen met elkaar in verbinding komen te staan. En dit is een eenmalig proces, als er in de ontwikkeling van het kind iets niet op de juiste wijze verloopt kan dat later
voor problemen zorgen. Denk aan concentratieproblemen en gedragsstoornissen die de rest van het leven blijven bestaan. Zie het als een complex gebouw; als de fundering niet solide is, heeft dit invloed op de volledige constructie. De eerste tien levensjaren worden de verbindingen in hoog tempo gemaakt, daarna zullen ze afnemen. De hersenen gaan dan filteren in de koppelingen om de hersenfunctionaliteit te stroomlijnen. Dit gaat niet altijd even vlekkeloos wat iedere ouder met pubers kan beamen.
Meer rust voor papa en mama
Tot slot geven slapende kinderen meer rust voor ouders. Tijdens de zwangerschap begint de stress, en die houdt op … nee, die houdt eigenlijk nooit meer op. Gelukkig leer je er wel steeds beter mee omgaan, en de liefde die je ervoor terugkrijgt maakt al die zorgen meer dan goed. Op het ene moment draai je helemaal door als jouw kind
weer niet wil eten, schreeuwt om een speeltje, snoepje of iets onbegrijpelijks, het volgende moment ligt de kleine in alle rust te slapen. Dan kun je al ouder ook even rust nemen, zelfs als dit betekent de was doen of speelgoed opruimen. Als een kind goed doorslaapt in de nacht, kunnen ouders ook beter slapen wat voor iedereen gunstig is. Als iedereen in huis met een kort lontje rondloopt is dat voor niemand prettig, en mis je veel mooie momenten.
3 tips om jouw kind beter te laten slapen
- Zorg voor voldoende activiteit: Een kind heeft enorm veel energie, zorg dat jouw kinderen zich
voldoende inspannen zodat ze vermoeid worden. Dit kan in de vorm van sporten, maar ook`
hersenprikkelende activiteiten en creatieve bezigheden tellen mee. - Breng je kindje in rustige toestand voor het slaapmoment: Na al die inspanning heeft een kind ook even nodig om tot rust te komen. Van de trampoline in bed springen zal niet lukken, eindig de dag met een vast ritueel om te ontspannen. Een lekker warm bad, omkleden, een verhaaltje lezen, dat soort dingen. Dit zijn niet alleen noodzakelijke handelingen, het zijn stapjes op weg naar een goede nachtrust.
- Verduisterende gordijnen installeren: Tijden om te slapen voor een kind komen vaak niet overeen met de tijden dat het donker is. Met verduisterende raamdecoratie heb je als ouder controle over het licht op ieder tijdstip van de dag. Maak het jezelf makkelijker met automatische rolgordijnen. Die kun je bedienen met een afstandsbediening, met een app of op basis van een tijdklok of lichtsensor. Met een automatisch rolgordijn op maat kun je ervoor zorgen dat er geen licht aan de randen doorheen kan komen. Uiteraard zal een automatisch rolgordijn prijs wat hoger liggen dan bij standaard gordijnen het geval is. De levensduur is overigens ook langer omdat een elektrisch systeem minder belastend is voor het materiaal.
Een goede nachtrust is belangrijk voor ieder kind én volwassene. Welterusten en droom maar zacht, dat is heel goed voor de gezondheid!